Publicatiedatum: 20 July 2017 Views: 2157

Zomergroente


Heerlijk hoor, de zomer; tientallen soorten seizoensgroenten om volop mee te combineren en te variëren.

Dagelijks 250 gram groente (of meer) is het advies; rauw, gewokt, gesmoord, gegrild, gekookt – wat een mogelijkheden biedt deze kanjer – voor bij de maaltijd of tussendoor. Groente is één van de weinige voedingsmiddelen waar je onbeperkt van kan genieten.

Zomer is ook: vakantie, meestal naar een ander land. Andere omgeving, ander klimaat en uiteraard andere culinaire specialiteiten. Vorig jaar was het voor mij Italië, waar één van mijn lievelings-recepten vandaan komt: Melanzane alla Parmigiano! Of te wel gegratineerde gegrilde aubergine met tomatensaus uit de oven.

Nu de hitte zich weer verruild heeft voor normale zomerse temperaturen en af en toe een buitje,  kunnen we weer de keuken in voor deze ovenheerlijke schotel. Onderstaand het recept wat ik iets heb aangepast; nog meer groente en magere kaas.

Onbeperkt genieten.

 

Melanzane alla Parmigiano 

  • Aubergine
  • Blik tomatenblokjes
  • Ui
  • Knoflook
  • Oregano (gedroogd), komijn, kaneel
  • Basilicum (vers)
  • Piment (gemalen)
  • Huttenkäse
  • Parmigiano (geraspt)
  • Zout, peper (eventueel gedroogde Turkse peper)
  • Olijfolie

Materiaal: grillpan, koekenpan + ovenschaal

Tomatensaus:

Verhit de olijfolie in een koekenpan, doe de ui (gesnipperd) samen met de gedroogde Turkse peper erbij en fruit deze 2 a 3 minuten op hoog vuur. Zet het vuur laag en doe de gesnipperde knoflook erbij. Voeg na 5 minuten de tomatenblokjes toe. Maak op smaak met zout, oregano, komijn en eventueel een snufje kaneel. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg een handvol verse basilicum toe.

Aubergine:

Verhit de grillpan. Was de aubergine, snijdt in plakken. Rooster de aubergine in de grillpan voor ong. 7 a 8 minuten. Keer regelmatig.

Leg de plakken aubergine op een bord, bestrooi met zout en pimentpoeder.

Doe de helft van de tomatensaus in een ovenschaal. Verdeel hierover de huttenkäse. Leg de plakken aubergine hier bovenop en hierover de andere helft van de tomatensaus. Bestrooien met Parmigiano.

Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven op 200 ̊C. Bestrooi voor het opdienen met basilicum.