Publicatiedatum: 30 October 2023 Views: 2447

Onthaasten

Even een fragment uit mijn tienerjaren, eind jaren 70/begin jaren 80 vorige eeuw; aan de dis bij de familie van mijn toenmalige vriendje. Gezelligheid alom.

Wanneer het tijd is om de tafel af te ruimen, is er nooit gekibbel wiens afwasbeurt het is:  alles gaat  hup in de vaatwasmachine. Wat een luxe voor die tijd! Waarop de oom – directeur van een groot cosmeticaconcern -  reageert: “o, ik vind het heerlijk om na een drukke werkdag de afwas met de hand te doen. Een rustgevend dom werkje, waarbij je niet hoeft na te denken, lekker met je handen in het sop, kom ik helemaal van bij.” 

Die man was zijn tijd ver vooruit: geëmancipeerd en onthaasten in een!

Het begrip onthaasten bestond toen nog helemaal niet. 20 jaar later pas werd door de toenmalige Minister van Volksgezondheid een oproep gedaan; onthaast en neem tijd voor reflectie. 

Nu zijn we weer 20 jaar verder en tot nu toe geen resultaat. Op de vraag ‘hoe gaat het’ wordt merendeels ‘ja goed, druk, druk, druk’ geantwoord. Slapeloosheid, prikkelbaarheid, korte concentratie tot burn-out ligt op de loer.

Terwijl het toch echt goed is om dagelijks een paar momenten niets te doen.

Ik stel voor om een voorbeeld te nemen aan de oom uit de jaren 70: plan je rustmoment in. Een korte wandeling, lunchen met een collega, even de smartphone op stil,  een beetje lummelen. Lekker onthaasten met je handen in het sop en niet ‘druk, druk’ met je handen in het haar. 

Met andere woorden: kom los van de stress en leef in het moment.