Publicatiedatum: 05 April 2023 Views: 5602

Overdosis suiker

We eten en drinken met z’n allen te veel suiker, veel te veel suiker. 

Hoe dat komt?

Het zit overal in. De verborgen suikers die je ongemerkt binnen krijgt zitten in de tomatensoep, in de boterhamspread, in sauzen, in de muesli, in de kant en klare pakjes voor de warme maaltijd. Aan meer dan de helft van de voedingsmiddelen in de supermarkt wordt suiker aan toegevoegd. Tevens is het overal te verkrijgen. Het aanbod aan suikerrijke producten (vaak in combinatie met vet)  is op iedere hoek van de straat te vinden,alsmede in de bedrijfs- en sportkantine, fastfoodketens, stations etc. Kortom: suiker is overal. 

Nudging

Supermarktketens en voedingsmiddelenbedrijven bepalen voor een groot deel wat er aangeboden wordt. Keuze genoeg voor de snelle trek en gemaksproducten. Voor deze producten wordt ook vaker reclame gemaakt. Hierdoor kan het lastig zijn om gezonde keuzes te maken. Dit wordt ook wel nudging genoemd, het betekent dat het je stimuleert om een bepaalde richting te kiezen. In dit geval is dat voor de ongezondere producten. 


Honing is ook suiker

In bewerkte producten wordt vaak niet de term suiker gebruikt. Er zijn namelijk talloze aanduidingen voor suiker. Bijvoorbeeld glucosesiroop, honing, fructose, vruchtensapconcentraat etc. Allemaal suikers en allemaal niet gezond. Suiker heeft geen toegevoegde waarde. Immers geen vezels, vitamines en mineralen. Het geeft alleen maar snelle energie. Wanneer die energie niet gebruikt wordt, wordt het omgezet in lichaamsvet en is dik worden één van de gevolgen.

Bewustzijn versus verslaving

Tegen zoet is moeilijk weerstand te bieden. Daarom is het goed je bewust te zijn voor wat je kiest en wat je inneemt. 

Tips voor minder suiker:

  • Ga nooit met een lege maag van huis
  • Doe gericht boodschappen en koop alleen wat je nodig hebt
  • Loop in de supermarkt een vaste route
  • Koop zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
  • Benamingen eindigend op -ose zijn vaak verborgen suikers