Publicatiedatum: 18 January 2021 Views: 4971

Winterse kost (recept)

Het was van korte duur, maar toch! Ineens was het echt winter met dwarrelende sneeuwvlokken. Prachtig en heel bijzonder. Zeker in deze tijd, waarin de dagen zich aanéén rijgen in min of meer dezelfde omstandigheden. Een totaal ander landschap, waarin een wandeling in de sneeuw een welkom uitje was. Voor de broodnodige afwisseling, even iets geheel anders. Lopend in een witte wereld, met daarbij herinneringen ophalend van vorige sneeuwavonturen.

Bij thuiskomst is het genieten van het uitzicht op de witte deken van sneeuw.

Ondertussen klinkt vanuit de keuken het geluid van hakken en snijden van diverse soorten groenten voor een ovenheerlijke zuurkoolschotel met gegratineerde knolselderij. Echt winter!

Zuurkool met knolselderij-gratiné (4 personen)

Ingrediënten:

  • 500 gram (wijn of kruiden)zuurkool
  • 1 knolselderij
  • 125 gram (vegetarische) gerookte spekblokjes
  • 2 tomaten of een eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepels olijfolie 
  • 1 ui
  • 1 theelepel rode (turkse) peper of zwarte peper
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2  theelepel korianderzaad
  • 100 gram geraspte komijnekaas


Handelingen

  1. Knolselderij schillen, in plakken snijden, deze vervolgens in blokjes snijden.
  2. Knolselderij in ovenschaal doen, bestrooien met komijn-, korianderzaad en 1 a 2 eetlepels olijfolie. Naar wens zout. 
  3. In oven zetten voor ongeveer ¾ uur op 150 ºC. Af en toe husselen. 
  4. Ui snipperen, olijfolie in (braad)pan, peper en ui zachtjes fruiten. 
  5. Knoflook snipperen. 
  6. Tomaten in stukjes snijden.
  7. Knoflook toevoegen, even meebakken, daarna tomatenstukjes toevoegen. 
  8. Zuurkool in ovenschaal doen.
  9. Uienmengsel hierboven op.
  10. Knolselderij daarboven op.
  11. Bestrooien met komijnekaas.
  12. Schaal in oven om te gratineren voor ongeveer een kwartier.