Publicatiedatum: 19 November 2015 Views: 1957

Nog even over de peer...

Inmiddels is de herfst overgegaan in regen en storm, brr. Maar gelukkig de perenoogst is geplukt en is het binnen genieten van deze heerlijke vrucht. Zo meteen nog een niet te versmaden recept met peer, maar eerst even wat wetenswaardigheden over deze herfstvrucht.
Een peer zonder schil (100 g) bevat 55 kcal.
Van de 100 g zijn dit 12 g koolhydraten, 1.6 g vezels; op een te verwaarlozen gehalte aan vet (0.1 gram) en eiwit (0.3 g) bestaat de peer verder uit water. Een echte dorstlesser dus.
Uiteraard bevat de peer de nodige vitamines en mineralen; ik noem degene met meer dan 1 mg.
Vitamine C (3 mg), kalium (155 mg), magnesium (7 mg), calcium (6 mg), fosfor (13 mg).

Geen grote leverancier van vitamine C. Voor kalium en vezels levert de peer een gemiddelde hoeveelheid op. Okee, de peer heeft qua voedingswaarde geen directe uitschieters, maar is gewoon gezond, lekker en veelzijdig.

En dat blijkt zeker uit het navolgende eenvoudig te maken recept.

Witlof met peer en walnoten.

Neem 5 stronken witlof, snijdt deze doormidden en ontdoe van de bittere kern. Bak in een koekenpan met 1 eetlepel vloeibaar bak- en braad en 1 eetlepel honing ongeveer 5 minuten.
Rangschik de witlof in een ovenschaal. Schil 2 peren en verdeel iedere peer in 4 stukken. Leg deze tussen de witlof. Verdeel hier 75 gram roquefort en 50 gram walnoten in stukjes over.
Zet de ovenschaal voor 20 a 25 minuten in de voorverwarmde oven op 180 C.

Met aardappelen (bijvoorbeeld uit de oven) een verrukkelijk, gezond en vegetarisch recept.