Publicatiedatum: 21 September 2013 Views: 2605

Koreaanse Bulgogi

Afgelopen zondag aten we Bulgogi;  een heerlijk, leuk en makkelijk Koreaans recept. Iedere keer als ik er mee bezig ben, dwalen mijn gedachten onbewust naar mijn eerste kennismaking met ‘Bulgogi’.

Een paar jaar geleden nam een vriendin mij mee naar een nieuw Koreaans restaurant, waar zij voortreffelijk gegeten had. Het restaurantje was gevestigd, naar de inrichting te beoordelen, in een voormalige pizzeria met donkerbruin eiken; niet echt een Koreaanse ambiance, maar wel met Koreaanse bediening die nog iets onwennig was, maar allervriendelijkst.

Na onze bestelling te hebben gedaan, bleek dat er allerlei bijzettafeltjes aan te pas moesten komen; naast ons werd het een en ander geïnstalleerd. Het vleesgerecht wordt aan tafel bereid, althans er komt een schaal met in plakjes gemarineerd vlees, wat je zelf aan tafel grilt. Maar wat er gebeurde: de jongste bediende zet de schaal met vlees op het, blijkt achteraf ,wankele tafeltje, die het niet houdt en oeps! Vlees met schaal en al op de grond.

De oudere bediende kwam luid foeterend de schade inspecteren, waarbij de, naar onze mening,  onschuldige jongeman er flink van langs kreeg (gezamenlijk hadden zij het bewuste tafeltje bij ons geplaatst). De jongen in kwestie nam nederig de scheldkanonnade in ontvangst en verontschuldigde zich met diepe buigingen. Hij ruimde een deel van de scherven op en liep naar de keuken ons in verbijstering achterlatend. We waren getuigen geweest van een conflictsituatie in een totaal andere cultuur. In onze ogen niet voor te stellen. Is het goed of slecht, heeft het met respect voor de ouderen te maken; ik ken de Koreaanse cultuur te weinig om hier een oordeel over te geven. Ik kan wel beoordelen dat  het recept overheerlijk smaakt. Na een nieuwe poging hebben wij het vlees heel voorzichtig uit de schaal geschept op de grillplaat. Uiteindelijk was het genieten en dat is het thuis ook, waarbij ik het vlees (veilig) in de keuken bereid.


Hieronder het recept:

Ingrediënten:

4 biefstukjes à 125 gram
1 rode peper, in dunne ringetjes
1 ui, in halve dunne ringen
4 teentjes knoflook, fijngesneden
5 cm. verse gember, geschild en fijngesneden
50 ml. ketjap manis
30 ml. japanse sojasaus
250 gram zilvervliesrijst (ongekookt)
4 eetl. sesamzaad
4 eetl. zonnebloemolie
1 kropsla, blaadjes losgehaald
3 bosuitjes, in ringetjes
400 gram broccoli, gekookt of roergebakken


Bereiden:

Leg de biefstukjes één uur in de vriezer. Meng peper, ui, knoflook, een deel van de gember en een deel van het sesamzaad (eventueel in de vijzel gepureerd), ketjap en sojasaus.

Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Marineer het vlees in de marinade op kamertemperatuur (min. 1 uur).

Kook de rijst met de resterende gember. Rooster het overgebleven sesamzaad in een koekenpan zonder olie goudbruin. Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak het vlees in 2 min (desgewenst in 2 of 3 porties).

Doe het vlees in een schaal. Serveer de sla, bosui, sesamzaad, broccoli en de rijst apart.

U kunt de Koreaanse bulgogi authentiek uit de hand eten; schep wat vlees, bosui en sesamzaad in een slablad, oprollen en smullen maar.

Eet smakelijk!