Publicatiedatum: 17 December 2013 Views: 27800

De eerste nachtvorst

Wow, vanmorgen is de hele wereld wit en het is koud. Dat is inherent aan een witte wereld.
Wat ook bij een eerste nachtvorst hoort is: winterse kost, in dit geval boerenkool. Een automatische gedachte met daarbij het beeld van boerenkoolvelden bedekt met een flinke laag rijp.
Vroeger zei mijn opa altijd: “Boerenkool, daar moet eerst een nacht vorst overheen, dan is ie pas lekker”. Of het waar is? De boerenkool zou iets zoeter kunnen smaken, omdat door de vorst het zetmeel in de boerenkool omgezet wordt in suiker. Het is en blijft een smaakbeleving en die is altijd persoonlijk.  Maar ik eet nog steeds pas boerenkool, als het een nacht flink gevroren heeft. Vroeger met worst, nu met roquefort en cashewnoten; een heerlijke variant!


Boerenkool met roomsaus, roquefort en cashewnoten.

– 750 gram kruimige aardappelen, geschild
– 300 gram boerenkool, panklaar
– 125 gram mager gerookte spekjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 250 gram champignons, in plakjes
– 100 gram roquefort, verkruimeld
– 200 ml halfvolle crème fraiche of plantaardige kookroom 15% vet
– 100 gram cashewnoten
– 1 kopje halfvolle (warme) melk
– 2 a 3 eetlepels vloeibaar bak- en braadvet
– Zout, peper, nootmuskaat

Kook de aardappelen en boerenkool afzonderlijk gaar. Bak de spekjes uit in het vloeibaar bak- en braadvet, voeg de ui toe en fruit ong. 5 min. Voeg daarna de champignons en knoflook toe en bak dit nog ong. 10 min. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen met de melk en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Verwarm de oven voor tot 200 graden C.

Voeg de crème fraiche toe aan de boerenkool (breng op smaak met een weinig zout en peper).
Verdeel de puree in een ovenschaal, eventueel met opstaande rand. Schep hierin het champignonmengsel en daar bovenop de boerenkool. Strooi de roquefort en de cashewnoten erover. Dek af met aluminiumfolie en plaats in de oven voor ongeveer 25 minuten.

Voor een ‘plaatje’ met rijp bedekte boerenkoolvelden ben ik dichter bij huis gebleven. De tuin biedt ook prachtige ‘rijpformaties’ en schitterende ijskristallen.