Publicatiedatum: 08 October 2020 Views: 3388

Corona, overgewicht en het immuunsysteem

Wat te doen in de strijd tegen het coronavirus?

Uit de recente cijfers van het RIVM blijkt dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van het virus. Van alle corona-patiënten, die op de IC terechtkomen, heeft driekwart overgewicht. De ziekte komt bij zwaarlijvigen harder aan, waardoor meer schadelijke gevolgen en minder snel herstel. 

Het immuunsysteem is ontregeld.

Het immuunsysteem van mensen met overgewicht is vaak ontregeld. Normaal gesproken is één van de functies van het immuunsysteem dat het virussen aanvalt en vernietigt. Bij een gezond gewicht werkt dit systeem goed en heb je een milder ziekteverloop. Bij mensen met overgewicht staat het immuunsysteem constant aan, waardoor het niet goed reageert op acute prikkels. Het virus krijgt hierdoor de kans zich sneller te vermeerderen. 

Vetcellen en immuunsysteemcellen.

In (buik)vet zitten vet- en immuunsysteemcellen. De vetcellen produceren ontstekingsstofjes, wat leidt tot een chronisch overactief immuunsysteem. Het systeem raakt uit balans. Feitelijk staan de vetcellen voortdurend onder stress, waardoor de immuunsysteemcellen constant aan het werk moeten om de vetcellen beter te maken. De immuunsysteemcellen kunnen dan niet adequaat reageren op indringers, zoals bijvoorbeeld het coronavirus.

Afvallen, meer beweging en slaap.

Het is dus belangrijk dat mensen met overgewicht geholpen worden met afvallen. Een intensieve begeleiding waarin gezond eten, meer bewegen en voldoende slaap centraal staan. Het immuunsysteem zal dan duidelijk verbeteren, met het belangrijkste aspect dat het systeem daarna heel specifiek virussen aan gaat vallen.

Gezond leven!

Momenteel wordt er vooral ingezet op de behandeling van en het ontwikkelen van vaccinaties tegen het coronavirus. M.i. is het juist nu belangrijker dan ooit eveneens aan de voorkant maatregelen te treffen. Wat kan er naast de social disting-maatregelen voorkomen dat mensen het virus niet of in minder ernstige mate krijgen? Gezond leven!